26 de febrer, 2009

Les nevades al delta del Llobregat


La situació geogràfica del delta del Llobregat, juntament amb l’orografia del seu entorn, fan que gaudeixi d’un clima mediterrani litoral, amb hiverns suaus i estius no excessivament calorosos encara que força xafogosos.

Les precipitacions són les pròpies del clima mediterrani litoral, encara que al delta es produeix una anomalia climàtica que fa hi plogui una mica més que no pas, per exemple, a Collserola. En Jordi Mazón ha fet importants aportacions sobre aquest tema. Aquestes precipitacions es produeixen gairebé en tota la seva totalitat en forma de pluja. Dic gairebé perquè de tant en tant tenim algun episodi de calamarsa, o de neu. Ara fa tot just quatre anys, un dilluns al matí, el delta i totes les muntanyes del seu entorn es llevaven blanques. Les glaçades també són força puntuals al delta però no excepcionals. De tant en tant, els pagesos de Marina pateixen les conseqüències d’episodis de forts freds, d’aire siberià, afectant per exemple les carxoferes de forma greu, tal i com va passar l’any 1985.

Malgrat aquests episodis de fred, la pagesia al delta troba un espai geogràfic força privilegiat per desenvolupar-se: hi ha un sòl ric, aigua per al reg, hiverns suaus i sovint assolellats, i un mercat a les portes del mateix camp a qui servir.