12 de febrer, 2009

El Penedès, vegueria pròpia?


L’Estatut de Catalunya preveu la desaparició d’un sistema de divisió territorial aliè al país com són les províncies i substituir-les per les vegueries, que era la divisió tradicional de Catalunya fins a la creació de les províncies a començaments del segle XIX. Aquestes han de dotar-se de més competències que no pas tenen les províncies, competències provinents de les extintes províncies i de la Generalitat de Catalunya.
En aquests moments només hi ha un consens ampli en l’establiment de set vegueries a Catalunya; això exclou la possibilitat que el Penedès (L’Alt i Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia) esdevingui una vegueria pròpia.
Des del territori, des de les comarques que integrarien la vegueria del Penedès, han sorgit veus en defensa de la creació d’una vegueria pròpia. Destaca especialment la Plataforma per una vegueria pròpia. Un dels arguments esgrimits per la gent que defensa la seva creació és la por a quedar dissolts dins la vegueria de Barcelona. La macrocefàlia barcelonina ja ha causat els seus impactes territorials en tots els sentits a les comarques més properes a la capital, com és el Baix Llobregat i el Vallès. De fet, l’impacte de la metròpolis arriba ja al gran Penedès, especialment al Garraf. Segons ens afirma en Fèlix Simón, membre de la Plataforma Per una Vegueria Pròpia, el aconseguir tenir vegueria els permetria mantenir la personalitat d’aquest territori, entre altres coses, davant el fet metropolità de Barcelona.
Si en voleu conèixer més el que pensen i defensen la creació d’aquesta vegueria penedesenca, podeu escoltar en Fèlix Simón al Parlem de territori, parlem de medi ambient de Ràdio Sant Boi (89.4Mhz).


07oct08.mp3 - Entrevista a Plataforma per una Vegueria Pròpia