18 de maig, 2008

L’ateneu santboià, el nucli antic i el paper de Sant Boi dins el conjunt de CatalunyaDes de fa pocs dies tenim coneixença de la sentència del Tribunal Suprem respecte a la titularitat de la finca de l’Ateneu Santboià. Aquesta sentència, per altra banda la menys desitjable, fa que les coses es clarifiquin i es pugui començar a plantejar com aquesta peça tan emblemàtica de la ciutat i la comarca, esdevé de tots els santboians i santboianes. No només es tracta d’un sentiment envers el que ha estat l’Ateneu. Es tracta d’un acte de responsabilitat i d’un enorme repte per a la ciutat i per a tots els santboians, des de els qui tenen càrrecs de responsabilitat fins als veïns i veïnes. Responsabilitat perquè l’Ateneu pot ser i ha de ser un revulsiu per al Nucli Antic i per a tota la ciutat; Sant Boi ha de tornar a sortir el mapa.

És per això que l’Ateneu és un repte. Primer que sigui de titularitat pública en tota la seva totalitat. Després com a de ser aquest espai i que hi hem de fer. I finalment com el gestionem.

El com ha de ser i que hi pot haver vindrà condicionat per les expectatives arqueològiques de la finca, que no són poques. Tenim Ca l’Amigant, masia que caldrà estudiar el seu valor i possibilitats i si convé integrar-la en el nou espai. La finca de l’Ateneu, per les seves dimensions, ha d’acollir un espai cultural polivalent, en l’antic cinema, que doti a la ciutat d’un espai prou gran i ampli per a tot tipus d’esdeveniments (des de produccions teatrals, concerts de tot tipus, circ, etc.) i pot acollir a la vegada diversos espais on les entitats els autogestionin. I podria acollir un centre d’atenció turística de la Generalitat (CAT), lligat a les troballes de la finca i de tot el Puig del Castell: la finca té les condicions que calen per a una instal·lació d’aquest tipus (comunicada, situada en un entorn amb valor històric i paisatgístic,...).

La gestió, crec que ha de passar per la cogestió d’aquest espai que serà públic. El fet que la propietat sigui pública, no ha de significar limitar o posar traves al seu ús. Aquest ús per part de les entitats s'ha de poguer produir quan elles creguin convenient (ja sigui caps de setmana, vespres o nits), sempre dins d’un funcionament lògic i consensuat.

Adjunto el mapa elaborat ara fa poc més d’un any per part d’Esquerra de Sant Boi on es mostraven les possibilitats no només del sector de l’ateneu sinó de tot el nucli antic de la ciutat. És un repte i una responsabilitat de tots i totes envers la ciutat i el nostre llegat cultural, que aquests propers anys sapiguem entre tots resoldre el tema de l’ateneu i fer sortir Sant Boi al mapa. Finalment agrair a l’actual Junta de l’Ateneu Santboià el haver estat a l’alçada presentant recurs en el seu moment. Crec que estan cridats a dir moltes coses sobre aquest nou repte que serà l’ateneu.

2 comentaris:

Finestres de Sant Boi ha dit...

Jaume,

Molt bon article!, estic completament d'acord amb tu.

Felicitats pel feevy.com, Xarxa Santboiana va ser dels primers en utilitzar aquest agregador, continuem fent camí.

Josep Maria Comas

Andrea ....de acà y de allà ha dit...

Ojalá este tema se solucione por le bien de Sant boi en favor de tod@s l@s Santboian@s, porque ocupa un lugar estratégico, y por lo que ha significado para la historia de este pueblo, para su gente...espero siga siendo lugar de referencia para las futuras generaciones..