16 de maig, 2012

Le canal de la rive droite du fleuve Llobregat. Paysages et biodiversité de l’espace métropolitain de Barcelone


Ahir vaig rebre el llibre que recull un capítol sobre el canal de la Dreta del Llobregat i el delta del Llobregat, escrit en francès i publicat a França per l’editorial Editions Quae. D’entrada dir que va ser una satisfacció que ens demanessin poder publicar aquest article en aquest llibre De l’eau agricole à l’eau environnementale. Juntament amb altres autors de diversos països mediterranis, en Josep M. Panareda i jo mateix hem tingut la oportunitat de poder explicar i donar a conèixer el nostre estimat delta del Llobregat.

La paradoxa ha estat la coincidència de la publicació d’aquest llibre a França aquest 2012, i que jo l’hagi rebut en aquestes dates en que el delta del Llobregat s’ha posat a la venda. En l’article fem un breu repàs de com ha evolucionat el paisatge del delta, el paper de l’aigua com a motor dels canvis i de com els darrers anys, la nostra societat i els nostres representants polítics havien sabut evolucionar del no planejament o desarrollismo a una gestió del territori propi d’una societat madura i conscient del valor dels espais no construïts com són els Espais Naturals del Delta i el Parc Agrari del Baix Llobregat: .”..il y a una volenté de la protéger. Cette protection se concrétise par la création du Parc agricole du Bas Llobregat.”  diem en el llibre.

Fins a molt pocs mesos podíem anar per Europa explicant com s’havia gestionat el delta del Llobregat, i com l’administració havia sabut planificar l’expansió logística del port i l’aeroport i la creació dels consorcis de protecció dels espais agrícoles i dels espais naturals.

Ara, davant l’abandonament del planejament consensuat, madur i l’aposta d’un territori equilibrat es planteja sense embuts la tornada enrere a dècades passades, la tornada al no planejament, o al planejament a cop de milionari que "s’encapritxa" del nostre territori, i la sensació és d’una gran estafa... i de vergonya si mai hem de tornar a França o allà on sigui a explicar com els nostres governants es van vendre el planejament del nostre país.

1 comentari:

elmarge ha dit...

BONA FEINA, JAUME!!!
UNA ABRAÇADA