29 de gener, 2009

El vent a Sant Boi i comarca


Passats uns dies i arribada certa calma meteorològica i mediàtica, és hora de començar a estudiar i avaluar el que ha succeït en el nostre entorn natural. En primer lloc, lamentar la pèrdua irreparable de vides humanes, i en segon lloc, la pèrdua i destrossa de bens materials de tot tipus.

Centrant-nos en l’episodi de vent de la matinada i el llarg matí del 25 de gener, és inqüestionable que el vent que s’ha viscut a Catalunya, i especialment a la comarca del Baix Llobregat, ha estat fora del que és habitual en situacions climatològiques semblants. No tenim dades climatològiques oficials dels cops de vent que s’han registrat al nostre terme municipal, però si que tenim indicis o proves, a part de la pròpia experiència, que els cops de vent foren molt forts, fora del que és habitual. Només cal anar a donar un vol per als camins de Golbes, de l’Angle (foto) o al voltant de la carretera de Sant Climent per veure el paper transformador del paisatge que pot tenir el vent. No només és el foc, la pressió humana, o uns forts aiguats els agents transformadors del nostre paisatge, ara cal tenir més present el vent. També s’obre el debat de si caldrà intervenir en l’evolució lliure de determinades espècies vegetals, com és el cas del pi blanc, que sovint creix en proporcions i en indrets (al voltant de cases, en llocs exposats als corrents de vent) poc adients al tractar-se d’una zona d’alta freqüentació humana.

Deixant aquest tema de banda, la ventada del passat dissabte 25 de gener ha deixat diverses cicatrius al nostre paisatge. En alguns punts, observant la caiguda dels arbres i la orientació que aquests prenen, podem veure per on van circular els forts corrents de vent. Crida especialment l’atenció com en determinades collades entre muntanyes (Estret de Roques, Pedres Blanques), el vent va ser especialment violent. En d’altres llocs caldrà estudiar que hi devia passar, ja que l’explicació no és tant clara (potser remolinades). Segons ens ha explicat el físic i membre del Departament de Física Aplicada de la UPC (campus de Castelldefels), Jordi Mazón al programa que emetrem el proper dimarts al Parlem de territori, parlem de medi ambient, (a ¼ de 12 del matí) de Ràdio Sant Boi, en els colls el vent es va veure forçat a passar-los tot afegint-se al forts corrents que ja circulaven més amunt, incrementant-ne la intensitat encara més del que ja era. La imatge de la capçalera de la vall de Santa Bàrbara en vol ser un exemple.

En l’entrevista, en Jordi Mazón, que també és secretari de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), ens explica com es formen els vents, el seu funcionament, quins vents són els més freqüents a la comarca, com actua la vall del Llobregat,etc. Mazón té diversos llibres publicats dedicats a la divulgació de la meteorològia i és un col·laborador habitual del programa de medi ambient de Ràdio Sant Boi. Destaca el seu coneixement i aportacions sobre el clima al Baix Llobregat, especialment la zona del delta del Llobregat. En el proper post podreu escoltar la seva opinió del que va passar el fatídic dissabte 25 de gener.

2 comentaris:

lespiell ha dit...

Avui aniré, per primer cop després de la ventada, a Sant Climent. Fa por, la veritat. Entraré per Sant Boi i veuré els dos Estrets de Roques (el fals i el de veritat). Espero que els cirerers hagin tingut més sort que els pins. Ànims!

joan ha dit...

Si voleu veure desolació, aneu als "Manyos" i reseguiu el GR-92...
Algú hem podria fer saber com arribar ara a la Creu de Can Cartró ?
Cap dels tres camins que coneixia (1) prop dels "Manyos"; 2) des de la Creu de Querol i 3) en el mig camí entre els dos punts anteriors, després del pi Goliat...són practicables