03 de març, 2008

Article: El delta del Llobregat visto por Pierre Deffontaines en 1949.

Article publicat dins el III Col·loqui d'Història del Pensament Geogràfic de l'AGE, celebrat a Barcelona i Palafrugell el novembre de 2006.

Sovint si volem conèixer com era el nostre propi país hem de recórrer a viatjants o estudiosos no catalans. Aquest és el cas d'en Pierre Deffontaines. Geògraf francès que en acabar la Guerra Civil és enviat a dirigir el liceu francès. Va viatjar força pel territori, copçant-lo i dibuixant-lo esquemàticament. El 1949 va publicar una petita monografia (entre moltes altres) sobre el delta del Llobregat, just uns anys abans de la decisiva transformació que tot just vindria les dècades següents. L'original en francès fou publicat a la Revue Géographique des Pyrénées et Sud-Ouest. El 1956 es publicà una traducció en castellà a Estudios Geográficos.
L'any 2006 conjuntament amb en Josep M. Panareda vam fer una petita aportació de la manera de veure el paisatge d'en Pierre Deffontaines, i en particular conèixer i donar a conèixer com era el nostre delta del Llobregat aleshores.